Chthonic: Mirror Of Retribution – една тайванска приказка

Post image of Chthonic: Mirror Of Retribution – една тайванска приказка
Записано в Black Metal , Symphonic Metal 0 коментара

Mirror Of Retribution

Изпълнител: Chthonic
Албум: Mirror Of Retribution
Дата на издаване: 01 септември 2009
Лейбъл: SPV Records
Държава: Тайван
Жанр: Black Metal | Symphonic Metal
Още в: Мрежата | MySpace

1 череп2 черепа3 черепа4 черепа5 черепа
(Няма данни)
Loading ... Loading ...

Името на групата се произнася ‘тоник’, за всички, които не са запознати с този малък тайвански тайфун от злоба и гняв. Може да не е също известно колко точно на брой албума имат те и отговорът на този въпрос е впечатляващ – цели четири. С този – пет. Поредното кръвопролитие е посветено на трагичен момент от тайванската история, в която управляващата партия извършва брутално клане над хиляди анархисти през 1947 година, и е заявка за място в челните редици на бандите от техния вид.

Звученето на групата не се е променило в сравнение с предишните албуми, но тук опитът на Rob Caggiano от Anthrax явно си е казал думата, защото инструментите се чуват много по ясно, по-отчетливо и рисуват много по-качествена картина. Китарите играят голяма роля в този албум и наред с обичайното блек-метъл тремоло, ритъм секцията поднася приятни, сложни рифове, с развитие и посока, без в същото време да звучат не на място. Барабаните са също така солидни и монолитни, зашеметяващи бласт-бийтове се смесват с изненадващи брейкове, парчето ‘Blooming Blades’ бивайки най-добрият пример. Неизбежно е присъствието на клавири, след като тайванците се водят в симфоничния жанр, но за приятна изненада те са вплетени в хармония с останалия фон и не сме буквално удавени в кийборди, както много други групи правят. Трябва да се каже добра дума и за вокалите на лицето Фреди, който успява да звучи демонично ниско и пронизително високо, без да почупи стъкларията с писъци а ла Дани Филт.

Проблемът на Mirror Of Retribution е, че каквото и да правиш, колкото и добри страни да откриваш в него, не може да не споменеш Cradle Of Filth, просто е предрешено. Нито несъмнено по-силният глас на Фреди, нито използването на традиционни китайски инструменти би успяло да повдигне албума още малко и да му спести паралелите. На моменти, в Mirror Of Retribution звучат типично европейски и американски дет-метъл, дори метълкор тонове, и като цяло е много силен албум, но въпреки това оставаш с убеждението, че нещо не е на мястото си и че не си слушател на нещо епохално и бележито. Парчетата стоят някак по средата, неутрални, без особени висини и падове, и не можеш да кажеш, че някоя се отличава особено, нито че е диамантът в албума. Докато предишните албуми – Relentless Recurrence, Seediq Bale – те хващаха и не те пускаха до посления си тон, Mirror Of Retribution те повежда в една посока и след малко те захвърля и тръгва в съвсем друга.

Ключът към разбирането на Chthonic може би се корени в разбирането на тяхната връзка с историята на Тайван. Повлияни силно от минали периоди на неправда, подстисничество и кръвопролитие, групата базира творбите си на тях, изкарвайки пред очите ти черните краски от земите, по които блек-метъл не вирее по традиция. Финалното мнение за Mirror Of Retribution е, че е много качествен и красив албум, по-добър от няколко (поне) творения на гореспоменатите британци, но му липсва острието, което се забива в ребрата ти и боли с дни. Може би в следващия диск това ще бъде поправено, убедени сме, че има още много тайванска история, която Chthonic да ни разкажат.

Tracklist:

01. Autoscopy
02. Blooming Blades
03. Hearts Condemned
04. Venom In My Veins
05. The Aroused
06. Sing Linng Temple
07. 1947
08. Forty Nine Theurgy Chains
09. Rise Of The Shadows
10. Bloody Waves Of Sorrow
11. Spell Of Setting Sun
12. Unlimited Taiwan

Buy this album!

Публикувано от necroshine   @   1 септември 2009 0 коментара
Етикети : , , , , ,

0 Коментара

No comments yet. Be the first to leave a comment !
Остави коментар

Име

Email

Сайт

Предишен
« Malfeitor: Incubus видя дневна светлина
Следващ
Struck By Lightning: Serpents – дебютният албум излезе »