Secrets Of The Moon: Privilegivm – мрачен и студен шедьовър

Post image of Secrets Of The Moon: Privilegivm – мрачен и студен шедьовър
Записано в Avant-garde Metal , Black Metal 0 коментара

Privilegivm

Изпълнител: Secrets Of The Moon
Албум: Privilegivm
Дата на издаване: 18 септември 2009
Лейбъл: Lupus Lounge Records
Държава: Германия
Жанр: Black Metal | Avant-garde Metal
Още в: MySpace

1 череп2 черепа3 черепа4 черепа5 черепа
(2 гласа, средно: 5,00 от 5)
Loading ... Loading ...

Secrets Of The Moon са…уникална група, което е ясно за всеки, който се е докосвал до предишния им опус – Antithesis. Наследникът му, за който ще си говорим тук, е плод на три години труд, през които се смениха няколко члена на групата и немците си намериха басистка от Франция, и е дори още по-добър. Звучи невероятно, но пък Secrets Of The Moon са се превърнали в гаранция за качествено и интелигентно написана музика, и фактът, че са способни да надскочат себе си с всеки следващ албум, е най-доброто доказателство.

Privilegivm е бавен албум, смесващ много различни в основата си стилове, и не е лесно да му се даде еднозначно определение. Личи си, че корените на групата са в ледения блек метъл, но към тази основа е добавена стабилна плънка от дуум, прогресив и авангарден метъл, които превръщат албума в непрекъсната изненада и карат сетивата ти да превключват на различни предавки по няколко пъти за едно парче – от мрачните и горестни пасажи към смъртоносни бласт-бийтове, към късащи сърцето речи и отново към мачкащ с дълбоката си чернота риф – красота. Ако трябва да си лепим етикетчета, може би компанията издател най-добре го е изказала – „Блек метъл и още нещо“.

Прави впечатление, че момчетата не обичат да се повтарят и, ако все пак го направят, винаги се стремят да добавят някой лек допълнителн щрих, което да внесе промяна. Определен риф е изсвирен само в малка част на даденото парче и ако се появи по-късно пак, винаги ще е изсвирен леко по-различно. Структурата на песните е сякаш същита от отделни части, но това изобщо не трябва да се разбира, че са хаотични, о не. Музиката се разлива като вода, в бавното и неумолимо темпо на дуум-метъла, и не е никак трудно да бъдеш хванат и завъртян в хипнотичен транс, напоен с депресия, мрак и безбрежна тъга. Освен това групата страни съвсем умишлено от схемата купет-припев-куплет-припев, което те поставя в положение на постоянно очакване – какво са сътворили след това?

Най-отличителното парче в албума е ‘Harvest’, което с трите си части и 13-минутна продължителност ти позволява да изживееш непрекъснато променящата се атмосфера на Privilegivm и да се насладиш на безупречните бриджове между гранитена якост и истинска тъмнина. Иновативността на бандата се е развихрила на воля тук и се пречупват немалко жанрови граници, а композицията напомня по-скоро на добре написан роман – бавно и постепенно развитие, със спонтанни изригвания тук-там, повтарящи се рифове, които зациклят и създават мистична и нерадостна атмосфера. Не се надявай да вилнееш и куфееш на това парче, неговата цел е да ограби всичкото щастие и светлина в теб и да се остави да ридаеш в мрака. Трудносмилаемо парче, също така, много трудно.

Финалът на албума отново те шашва – ‘Shepherd’ е толкова далече от блек-метъла, колкото е възможно. С психеделичната си същност и тъжния, повтарящ се риф то по-скоро те отпуска, отколкото да те взривява. Структурата му е много добре изпипана и слушателят е въведен в атмосферата леко и безболезнено, сякаш в лоша шегичка – вътре не те чака нищо радостно. Парчето е перфектния завършек на черния ти транс, оставяйки вратичка за следващия албум и тематична кукичка, за която да се хване. За тен остава напрегнатото очакване какво точно ще ни донесе той и чуденето в коя посока точно ще се отнесат тези страхотни музиканти и композитори.

В заключение може спокойно да се каже, че Secrets Of The Moon са създали един шедьовър. Групата расте с всеки изминал албум и Privilegivm ги утвърждава като водеща банда в жанра, която не се свени да кривва от пътя на блек метъла и да експериментира.

Tracklist:

01. Privilegivm
02. Sulphur
03. Black Halo
04. I Maldoror
05. Harvest (Part I: I Forgive Myself | Part II: The Tree Of Life | Part III: Exsultet)
06. For They Know Not
07. Queen Among Rats
08. Descent (instrumental)
09. Shepherd

Buy this album!

Публикувано от necroshine   @   18 септември 2009 0 коментара
Етикети : , , , , ,

0 Коментара

No comments yet. Be the first to leave a comment !
Остави коментар

Име

Email

Сайт

Предишен
« At Vance: Ride The Sky – осми албум на ветераните
Следващ
Despised Icon: Day of Mourning е тук, за да унищожава »