Dark Funeral се завръщат с Angelus Exuro Pro Eternus

Post image of Dark Funeral се завръщат с Angelus Exuro Pro Eternus
Записано в Black Metal , Featured release 0 коментара

Dark Funeral - Angelus Exuro Pro Eternus

Изпълнител: Dark Funeral
Албум: Angelus Exuro Pro Eternus
Дата на издаване: 18 ноември 2009
Лейбъл: Regain Records
Държава:
Жанр: Black Metal
Още в: Мрежата | MySpace

1 череп2 черепа3 черепа4 черепа5 черепа
(3 гласа, средно: 5,00 от 5)
Loading ... Loading ...

DARK FUNERAL са една от най-уважаваните блек-метъл банди, които имат късмета да са достатъчно олд-скулл, за да се харесват на праволинейните фенове, но в същото време влагат солидно количество композиране и мисъл в музиката си, така че да не ти потече кръв от всички отверстия още на третото парче. Албумите на шведите се радват на култов статус на сцената, а наред с всичко останало, пичовете пътуват по света като побеснели – спокойно може да се каже, че са сред най-обикалящите сред колегите си и са отличен лайв-акт.

Предишните два диска на DARK FUNERAL се намираха на границата с шедьовъра и сами по себе си бяха епохални албуми. Работата е там обаче, че момчетата не си дават много зор и паузите между студийните им избухвания се движат в рамките на 3-4 години, през които бандата завладява нови територии из други страни и изнася едно от най-напечените изпълнения наживо. DARK FUNERAL се славят с неверятната скорост, хъс и праволинейна бруталност на композициите си и в повечето албуми се чувстваш под постоянен дъжд от тежки и пронизващи стрели, затъмнил небето като във филма 300, а когато си подложен на този бараж наживо, нещата стават наистина брутални. Прибави към това, че те са true, вярващи сатанисти, така че това, което правят, носи сериозността, която по дефиниция е задължителна за блек метъла, а освен това правят впечатление на сравнително интелигентни и куул хора, и ще придобиеш бегла представа за едно от ярките явления на черния небосклон (шегичка, ха-ха), както и защо новият им албум – Angelus Exuro Pro Eternus – се чакаше с такова настървение.

Резултатът от първото прослушване не беше точно какъвто се очакваше – Angelus не грабва веднага, както предшествениците си, и въпреки наличието на типичния за DARK FUNERAL устрем в парчетата, те някак си не влизат правилно. На втори и трети прочит обаче, работите се наместват и албумът се разкрива пред тебе – мрачен, тревожен и може би с мъничко по-малко турбо този път. Атмосферата е по-дарк отколкото в Attera Totus Sanctus например, над слушателя тегне неосъзната оловна брадва, което може би е и причината за по-трудното смилане на диска. Изненадващо е, че DARK FUNERAL са изменили на себе си и по-бавните композиции като че ли правят по-добро впечатление – „In My Dreams“ и „My Funeral“ са покъртителни на моменти, а самото наличие на повечко забавени парчета е готино чупене на гипса и приятен полъх на иновация от страна на групата. Преди обаче да си изпаднал в заблуждение, ще те успокоя – когато DARK FUNERAL натиснат педала на газта, гумите се палят. „Declaration Of Hate“ е просто нечовешки силен гробокопач, показващ групата в истинката им светлина, а „Stigmata“ съдържа няколко страховити бласт-пасажa, които ще те съборят от бара.

Продукцията е може би една идея по-полирана, отколкото си свикнал да чуваш в албумите на DARK FUNERAL, но като цяло не може да има забележки, което трябва и да се очаква, след като е записан в култовотото Abyss Studio. Вокалите на Emperor Magus Caligula са на невероятно ниво и спокойно можеш да го посочиш като един от тримата най-добри блек-метъл вокалисти на света, защото когато Калигула реши да ти вмени някое чувство чрез ревовете си, по-добре се постарай да го разбереш и подчиниш богоязливо, или ще се взривиш от налягането и устрема на вокалните му вандализми. Страхотна работа е свършил, с което се реваншира за не толкова качественото си изпълнение в Attera Totus Sanctus. Дръмингът е изнесен малко по-напред в крайния микс, но не достатъчно, за да дразни, а оборотмера скочи на 3500 от само себе си в момента, в който пуснах диска, така че е напълно задоволителен, поне за мен. Китарният звук…си е същия тревожен, мрачен и садистичен погром, който си спомняш с умиление от всички албуми на DARK FUNERAL досега. Може на мен да ми има нещо, но зад композициите намирам една нотка на църковен напев, леко хипнотична, която те унася с разложените рифове, докато над нея се разнасят жалните вопли на витаещо в облаците банши, втората хармония, така характерна за Севера. :) Когато тази завеса се прокъса от режещия вени глас на Калигула, картинката добива още един пласт детайл и в главата ти неусетно се прокрадват мисли за черни меси, хедонизъм и тайнствени тъмни ритуали. Аз лично се видях гол в зала, изпълнена със свещи, кожи и печено глиганско, а голи цицести весталки ме обливаха с гъсто черно вино, докато около мен трещеше грохота на „My Funeral“ и воини се изколваха пред трона ми за мое личното забавление…. дааам, разбират си от работата момчетата…

DARK FUNERAL не биха могли да изкарат лош албум, ако ще и да се насерат. Да ме прощаваш за израза, но в случая той е много на място. Дори и да приемем, че Angelus Exuro Pro Eternus не е по-добър от Attera Totus Sanctus или пък Diabolis Interium, нещо, което е много спорно, тъй като мненията се различават, то той все пак е безумно силен албум, носещ страхотно много наслада и здравословни преживявания. Ако беше издаден от която и да е друга група, Angelus щеше да е обявен за едва ли не втория месия, но понеже е изстрелян от DARK FUNERAL, той е по-скоро очаквано чудо, имайки предвид капацитета на бандата.

Но пък какво, имаме цели четири години до следващия диск, за да се научим да оценяваме този по заслуги. Защото имам силното усещане, че на Angelus Exuro Pro Eternus му трябва време, за да успее да те потопи истински в уникалната си сатанинска атмосфера. Препоръчителен диск, дори и да не си голям фен на жанра.

Tracklist:

01. The End Of Human Race
02. The Birth Of The Vampiir
03. Stigmata
04. My Funeral
05. Angelus Exuro pro Eternus
06. Demons Of Five
07. Declaration Of Hate
08. In My Dreams
09. My Latex Queen

Buy this album!

Публикувано от necroshine   @   18 ноември 2009 0 коментара
Етикети : , , , , , , ,

0 Коментара

No comments yet. Be the first to leave a comment !
Остави коментар

Име

Email

Сайт

Предишен
« Bakteria: Defecate! Suffocate! Mutilate! Masturbate! … майчице…
Следващ
Reciprocal дебютират с едноименен албум »